La UE descobreix que el català està sota mínims a València

dimarts, 5 de juliol de 2011

L'Octubre Centre de Cultura Contemporània (OCCC) s'ha convertit avui en l'amfitrió del Comitè d'Experts de la Unió Europea que vigilen l'aplicació i compliment dels manaments de la Carta Europea de les Llengües Regionals i Minoritàries. Les entitats que s'hi han reunit han estat citades per a conèixer la seva opinió respecte al compliment per part de l'Estat espanyol de l'esmentada Carta.

Aquest matí, la ronda de reunions ha començat amb els representants d'Acció Cultural del País Valencià (ACPV), Escola Valenciana, l'STEPV, el Servei de Política Lingüística de la Universitat de València i l'associació El Tempir d'Elx.S'ha tingut ocasió d'explicar els incompliments de la Carta Europea i "evidenciar les mancances de l'informe facilitat per l'Estat espanyol sobre la seva aplicació, sobre l'escassa normativa pròpia que desenvolupen els drets lingüístics i sobre el nul desplegament que de la Llei d'Ús i Ensenyament en valencià s'ha fet en tots els seus anys de vigència".

Els representants de les entitats han traslladat al Comitè els incompliments de la Carta en diversos apartats: mitjans de comunicació, amb "la censura de TV3 i la persecució econòmica i política a ACPV"; ensenyament, "amb el boicot continu per part de l'administració a la implementació del valencià en tots els nivells educatius públics", i l'administració pública en general i la de justícia en particular.

El comitè s'ha assabentat del tancament de la TV3 i de la imposició de multes quantioses a ACPV, del fet que no hi ha premsa en català amb una distribució normal al País Valencià, del dèficit del valencià a les webs oficials, i també que s'ha impedit la inclusió del requisit lingüístic en la nova llei de la funció pública, les complicacions que suposa per a la ciutadania que les Forces i Cossos de Seguretat de l'Estat atenguin en català, o de l'anecdòtica presencià del català a l'administració de justícia.

Totes les entitats han sol·licitat al Comitè que no facin un tracte diferenciat entre el català i el valencià als seus informes.

El comitè el conformaven: Vesna Cmic, Alberto López Basaguren i Gabor Kardos, als quals acompanyava la secretaria del Consell Simone Klinge. En nom d'Acció Cultural del País Valencià hi ha assistit el professor Ferran Suay i l'advocada Anna Oliver; per part de l'STEPV ha acudit Rosa Roig, d'Escola Valenciana Francesc Felipe i Tudi Torró, de El Tempir d'Elx Joan Carles Martí, i pel Servei de Política Lingüística de la Universitat de València Alfons Esteve. /Font

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada

 
 
Copyright © Infoindepe
xarxaindepe.org | info@xarxaindepe.org