Catalunya estaria preparant la seva entrada a la EFTA com alternativa a la UE

dijous, 19 de setembre de 2013

Imatge en línia 1

Catalunya podria estar preparant la seva entrada a la EFTA per l'endemà mateix de la independència, segons algunes fonts polítiques. L'Associació Europea de Lliure Canvi (també coneguda per les sigles en anglès EFTA - European Free Trade Association) és un bloc comercial creat el 4 de gener de 1960 per la Convenció d'Estocolm, com a alternativa a la Comunitat Econòmica Europea (CEE) del 1957, pels països Àustria, Dinamarca, Gran Bretanya, Noruega, Portugal, Suècia i Suïssa. Va entrar en vigor al juny de 1960. El 1961 s'hi va afegir Finlàndia el 1970, Islàndia i el 1991, Liechtenstein. El seu objectiu consisteix a afavorir l'expansió econòmica i l'estabilitat financera de tots els seus membres. 

La EFTA, acualment, agrupa els països que van preferir no ingressar a la Unió Europea:  Liechtenstein, Suïssa, Noruega i Islàndia.

Després que alguns estats abandonèssin l'EFTA per entrar a la CEE (com ara la Gran Bretanya, Dinamarca, Portugal, Àustria, Suècia i Finlàndia), l'EFTA s'ha reduit a un selecte grup d'estats amb el més alt nivell de vida del continent europeu: hi romanen dos països alpins (Liechtenstein i Suïssa) i dos països nòrdics (Noruega i Islàndia). Per tant, Catalunya seria l'únic país mediterrani en formar-ne part. A més, Espanya mai en podria boicotejar l'ingrès perquè mai n'ha estat membre. 

D'altra banda, cal tenir en compte que l''EFTA pertany a l'Espai Econòmic Europeu (EEE), que va començar a existir l'1 de gener de 1994, amb motiu d'un acord entre països membres de la Unió Europea ( UE ) i de l'Associació Europea de Lliure Comerç ( EFTA ). La seva creació va permetre als països de l'EFTA poder també participar en el mercat interior de la Unió Europea sense haver de adherir-se a la UE.

Tanmateix, Suïssa, com a membre de l'EFTA, per la seva banda, també va rebutjar per un 49,7% entrar a formar part de l'Espai Econòmic Europeu en un referèndum nacional celebrat el 6 de desembre de 1992. Actualment les relacions d'aquest país alpí amb la UE estan regides per un conjunt de tractats bilaterals com a membre de l'acord Schengen des de 2008 .


0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada

 
 
Copyright © Infoindepe
xarxaindepe.org | info@xarxaindepe.org