El govern espanyol també menysprea el debat sobre la reforma de l’Estatut valencià al Congreso #PaísValencià

dimecres, 16 de setembre de 2015

Fran Ferri congrés espanyol

Els portaveus de PSPV i Compromís a les Corts, Manuel Mata y Fran Ferri, i el vice-portaveu del PP, Jorge Bellver, han comparegut davant del congrés espanyol per a demanar el suport a una reforma de l'estatut valencià. Els grups del congrés debaten ara el text que té per objectiu vincular les inversions estatals al pes de la població, una disposició present als estatuts de Catalunya, Andalusia i l'Aragó.

A l'hemicicle no s'hi ha presentat cap membre del govern espanyol. De fet, dels 350 escons que hi ha, només setanta han estat ocupats per diputats. Tampoc hi ha anat el secretari general del PSOE, Pedro Sánchez. A la sessió hi ha assistit el president valencià Ximo Puig i la vice-presidenta Mónica Oltra, el president de les Corts Valencianes i portaveus parlamentaris.

La reforma afecta tan sols la disposició addicional primera de l'estatut amb aquest text: 'La inversió de l'estat a la comunitat valenciana, exclòs el Fons de Compensació Interterritorial, serà equivalent al pes de la població de la comunitat valenciana sobre el conjunt de l'estat per un període de set anys.' Després de gairebé cinc anys, la reforma serà defensada a Madrid pel diputat del PP Jorge Bellver, el síndic de Compromís, Fran Ferri, i el síndic socialista, Manolo Mata, com a representants de les Corts.

És previst que el PP doni suport a la tramitació del text, després d'haver-ne forçat l'ajornament del debat quatre vegades aquests últims cinc anys.

Però la tramitació, per més que s'aprovi, quedarà aturada: no podrà tirar endavant perquè aquesta tardor es dissoldran les corts espanyoles arran de les eleccions del mes de desembre.

A més, el PP no farà cas del contingut de la reforma perquè al pressupost estatal del 2016 assignarà al País Valencià un percentatge d'inversió del 8%, i no pas del 10,8% com li correspondria pel pes de població. La majoria absoluta del PP al congrés tomba totes les esmenes que presenta l'oposició als comptes del 2016 per a millorar el percentatge d'inversió. El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha demanat repetidament al PP que actuï en conseqüència: que si aprova la tramitació, aprovi també les esmenes presentades pels socialistes, Compromís i EUPV per a augmentar la inversió al País Valencià fins a l'11%.

Cinc anys d'espera
La reforma va ser presentada pel govern valencià l'any 2010 i aprovada per les Corts Valencianes el març del 2011. El debat s'havia de fer al congrés espanyol el 12 d'abril de 2011, però el 8 d'abril es va informar que les corts es dissolien per la convocatòria d'eleccions autonòmiques i es va demanar d'ajornar-lo. El 2013 i el 2014 les corts, aleshores amb majoria del PP, també van demanar que el punt es retirés de l'ordre del dia.

El nou govern valencià, amb PSPV i Compromís, ha decidit de tramitar la reforma amb la màxima urgència possible. A final de juliol, el president de la cambra, Enric Morera, va enviar un escrit al president del congrés espanyol, Jesús Posada, amb què li comunicava l'acord sobre la designació dels tres diputats que defensarien la reforma de l'estatut. Així mateix, manifestava la voluntat de les corts que la presa en consideració d'aquesta iniciativa s'inclogués en una de les primeres sessions del nou període ordinari, que s'ha reprès aquest setembre.

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada

 
 
Copyright © Infoindepe
xarxaindepe.org | info@xarxaindepe.org