Aragonès defensa el pacte amb el PSC i En Comú Podem perquè el català “no és només dels independentistes”

La CUP, teòricament el soci preferent del Govern d´ERC i Junts, ha aprofitat la sessió de control al Parlament d´aquest dimarts per criticar l´acord entre els partits de l´Executiu, el PSC i els comuns per canviar la llei de Política Lingüística, que permet equilibrar lús del català i del castellà a lescola. La líder anticapitalista Dolors Sabater ha acusat el president Pere Aragonès de “vendre la llengua” i donar “rang de llei a la deriva catalanofòbica” que veu a la sentència que obliga a aplicar el 25% de classes en castellà a l’escola. El cap del Govern ha assegurat que el canvi ajuda a defensar lʻescola catalana i ha reivindicat que el gran consens de 103 diputats “vol dir que la llengua ha de ser de tots, no només dʻuna part”.

“Fa anys que diem que la immersió és un consens de país i un model pedagògic internacional. Vostès ara es venen la llengua”, ha lamentat a la seva intervenció Sabater. La CUP creu que acceptar la reforma electoral que garanteix l’ensenyament de les llengües oficials i en les llengües oficials, sense fixar cap mena de percentatge, dinamitarà el model d’immersió lingüística i “contribuirà a augmentar la segregació escolar i vulnerarà el dret a aprendre català de gran part de la població”.

Aragonès ha defensat amb vehemència l?acord que va més enllà de la dinàmica de blocs independentistes. “Nosaltres no venem la llengua”, ha dit. “La llengua no és només dels independentistes, és del conjunt dels catalans i catalanes”, ha respost. Per al president cal fer un pas a nivell legislatiu perquè “o regulem nosaltres o regularan els tribunals. Per tant, regulem nosaltres que sempre ho farem a favor del model que hem defensat conjuntament”.

En la recerca d’un consens social més gran sobre la reforma legal, Aragonès ha estès la mà als anticapitalistes per intentar arribar a un acord, encara que ha advertit que cal fugir de mesures que “seran anul·lades al cap de dos dies” i ha demanat centrar-se a “donar seguretat jurídica als docents” perquè cada centre pugui decidir el seu projecte lingüístic d’acord amb la realitat social del seu entorn. El president, davant la petició dels comuns de cessar el conseller d’Educació, Josep Gonzàlez-Cambray, ha defensat la seva gestió en temes com l’avançament del calendari escolar o la gratuïtat de les escoles bressol.

El cap de l’oposició, el socialista Salvador Illa, ha aprofitat el torn d’intervenció per estendre la mà a Aragonès per fer retocs al pressupost de la Generalitat per poder atendre les conseqüències de la crisi de la guerra per Ucraïna. “Si cal fer alguna modificació pressupostària, el meu grup està en disposició d’escoltar, proposar i ajudar”, ha afirmat, un gest que ha agraït Aragonès.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *